Tekniikkaesittelyjä

 Ompelutekniikoita


Ompelutekniikoita on valtava määrä erilaisia. On päällitikkausta, piilovetoketjun ompelua sekä paljon muita, jotka ovat kaikki omalla tavallaan tarpeellisia. 

Tässä kuvia projekteista, missä käytettiin erilaisia tekniikoita.







Tekstiilitulostus


Tekstiilitulostus on meidän opinnoissa aika yleinen toimenpide. 

Jos haluaa tulostaa kyseisellä koneella, täytyy osata muutama asia. Ensimmäisenä tulee tietenkin kuvan tekeminen tulostukseen. Kuvan voi aluksi piirtää vaikka lyijykynällä paperille, jonka jälkeen kuva siirretään vaikka skannerilla tai vaan kuvan ottamisella tietokoneelle. Itse suosin skanneria, koska varsinkin puhelimen kameran laatu nojaa liikaa valotukseen, mikä meidän luokassa ei ole ihanteelinen.

Tämän jälkeen avataan Illustrator tai Photohop, johon kuva tuodaan koneen tiedostoista. Kuva muokataan selvälinjaiseksi ja tarpeeksi vahvaksi että tulostin pystyy sen tekemään. Kun kuva on sopiva omasta mielestä, se pitää muuttaa oikeaksi tiedostotyypiksi, mikä tässä tilanteessa on AR3. Tiedosto siirretään muistitikulle ja sitten voidaan siirtyä tulostimelle.

Kun haluttu kangas on valittu aseteltu oikein tulostimeen, voin muistitkun asettaa sille tarkoitettuun porttiin. Kankaan täytyy olla täysin rypytön ja siinä ei saa olla paksuja kohtia, mihin tulostimen osat voisivat jäädä kiinni. Tämän jälkeen etsitään tulostimen kautta oikea tiedosto ja kone alkaa tulostamaan haluttua kuvaa kankaalle. Kun tulostin on valmis, prässätään valmis printti jotta se kiinnittyy kunnolla eikä siitä lähde väriä irti.

Silkkipaino

Tässä kohdassa keskitytään silkkipainoon, jossa kuva painetaan kankaalle esim. seulan avulla kuten meillä koulussa esiteltiin. Ensin printti suunnitellaan seulaa varten joka sitten piirretään puhtaaksi koneella. Tässä välissä kannattaa estiä oikean kokoinen seulakehys, johon haluat kuvasi valottaa. Tämän jälkeen kun kuvasta on tehty oikean kokoinen, kuva siirretään tulostuksen kautta läpinäkyvälle kalvolle.

Tämän jälkeen seulan molemmille puolille levitetään ohuet kerrokset valotusemulsiota. Kyseinen aine on todella herkkää valolle, joten nämä hommat hoidetaan hämärissä oloissa. Tämän jälkeen annetaan seulan hetki kuivua.

Tämän jälkeen siirrytään valotukseen. Seulan täytyy olla täysin kuiva ennen tätä vaihetta. Valotuksessa seula asetetaan valotuspöydälle kehikkoon, johon seula sekä aiemmin tulostettu kalvo asetellaan. Valotus kestää joitakin minuutteja, jonka jälkeen seula on pestävä suht nopeasti. Pesemisen jälkeen värille tarkoitetut reiät ovat auenneet ja seula on kuivumisen jälkeen valmis käyttöön.

Seuraavaksi valitaan värit joilla paino halutaan suorittaa. Jos värejä on monia, niille täytyy tehdä omat kalvot. Väriä otetaan pienissä määrin seulaan joka on kankaan päällä, ja aletaan levittämään ylhäältä alas painamalla samalla, jotta ylimääräinen väri tulisi lastan mukana pois.

Erikoistekniikat

Omat tatitoni erikoistekniikoiden kanssa pohjautuvat pääosin kirjontaan. Innostuin varsinkin käsinkirjonnasta ensimmäisen vuoden lopulla ja olen siitä lähtien työstänyt pieniä erilaisia töitä. Kirjontaan liittyy paljon erilaisia tekniikoita jotka yleensä näkyvät pistoissa. Alla hieman erilaisia pistoja joita käytän yleensä töissäni.

1. Etupisto

2. Varsipisto


3. Jälkipisto


4. Ketjupisto


Kommentit

Suositut tekstit