Korjausompelu ja työssäoppiminen
Päätin vihdoinkin rustata tästä itselleni erittäin tärkeästä aiheesta, eli korjausompelusta! Päätin jo aika aikaisin opiskeluissani, että tämä on se tie mitä alan tallustamaan. Vanhan korjaus tuntuu paremmalta kuin uuden tekeminen, vaikka korjausompelussa toki myös tehdään vanhasta välillä uutta.
Työt, joita olen valmistanut opintojen aikana esim. koulussa ja harjoittelupaikoilla, ovat suurimmaksi osaksi harrastukseeni liittyviä projekteja. Tein samalla asiakkaiden tuomia tuotteita kun väsäsin kierrätysmateriaaleista asuja. Mukana oli myös oman tuotteiston kehittelyä. Kyseisessä kehittelyssä opettelin tekemään pientä sarjaa, jonka voisin laittaa myyntiin. Itse päädyin käyttämään korjauksissa ylijääneistä farkunlahkeista tehtyjä pussukoita ja laukkuja.
Opin todella paljon uusia asioita työssäoppimispaikoissani, joita voin käyttää tulevaisuudessa ihan kyseisessä ammatissa, kuin myös harrastuksessani. Alhaalla hieman kuvia viimeaikaisista töistäni.
Kuvassa on lopputyöni jonka tein Maaritin ompelimossa! Mekossa käytettiin UFFista ostettuja vaatteita, jotka tässä projektissa olivat vanha kauluspaita, jossa oli tosi kaunista smokkausta, sekä vanha vekkihame, josta purin kaikki vekit jotta kangasta vapautuisi mekon helmaan. Lopuksi ompelin paidan ja hameen yhteen ja käytin ylimääräisen kankaan helman röyhelöön. Työn arvioinnissa piti kans miettiä hinnoittelua, mikä meni omalta osalta puhtaasti metsään... Aloitushinta oli itsellä ensin 40 euroa, mutta selvisi että hinnan pitäisi olla yli satasen luokkaa. Pitää siis oppia arvostamaan työtään enemmän ja asettaa itselleen reilu tuntipalkka.
Kuvassa on vanhasta hupparista tehty mekko, jossa purin hupparin resorin ja lisäsin tilalle puuvillasta tehdyn helman, jota rypytin hieman käsin saadakseni lisää volyymia.
Kuvassa näkyy harnessi jonka tein tilaustyönä kaverilleni. Materiaalina toimivat keinonahka, josta leikkasin tasaisia paloja ja ompelin yhteen kaksinkerroin jotta harnessi olisi paljon tukevampi päällä, eikä lörpähtäisi kesken käytön. Takana kiinityksenä toimii klipsi.
Koneiden kirjo kyseisessä ammatissa on aika iso. Teollisuusompelukoneet ovat ehkä isoin toistuvuus mitä olen ompelimoissa nähnyt, ja sain onnekseni myös molemmissa harkoissa niitä käyttää. Itse rakastuin heti teollisuuskoneisiin koulussa ja ottaisin sellaisin heti kotikoneen tilalle jos saisin. Saumurit ovat kans tulleet tosi tutuiksi ajan kuluessa, ja nykyään käytän saumuria ehkä jopa hieman liian innokkaasti...
Yksi harvinaisuus mihin sain näppini kiinni oli pikeerauskone. Itse en ennen harkkaa ollut edes kuulutkaan mokomasta aarteesta, mutta hitaan lämpenemisen jälkeen ihastuin tähänkin masiinaan. Pikeerauskone periaatteessa vapauttaa henkilön melkein kokonaan piilotikkien ompelusta käsin, eli tosi jees laite!
Viimeisin työssäoppiminen sijoittui ompelimo Suviseen, jossa työstimme Maaritin (omistaja) kanssa erilaisia asiakkaiden töitä. Ompelimosta löytyy teollisuuskone, joka toimi omana koneenani koko harkan ajan. Ompelimosta löytyy myös piilotikkikone, saumuri ja silitysrauta. Prässikin löytyi ompelimon tilojen vuokraajalta Minnalta, joka käyttää sitä tuotteidensa painattamiseen.
Työt mitä ompelimoon tuotiin olivat suurimmaksi osaksi housujen lyhennystä ja kavennusta, mekon helman lyhentämistä, vetoketjun vaihtoa ja paikkaushommia. Itse työstin paljolti kaikki lyhennykset mitä liikkeeseen tuli, ja kun itsevarmuus nousi niin siirryin myös pidennyksiin ja muihin housun korjauksiin. Housujen vyötrön kaventaminen oli ehkä isoin päänvaivaa tuottava vaihe.
Pääsin myös työskentelemään paljon erilaisien materiaalien kanssa. Asiakkaat toivat välillä tosi uniikkeja vaatekappaleita korjattavaksi, joissa materiaalina toimi esim. raakasilkki, villan ja pellavan sekoitus jne. Jotkut materiaalit tuottivat välillä päänvaivaa, kuten sifonki. Itse en voi kyseisen kankaan ompelua sietää, mutta eipä se asiakasta kiinnosta. Suurin osa töistä olivat kuitenkin onneksi farkkua, trikoota ja puuvillasekotteita.
Harkkapaikoilla on kans yleensä aika yhtenäiset työturvallisuussäännöt: tarkistetaan aina ettei silitysraudan lähellä ole kankaita ja että se on omalla paikallaan suojan päällä, rikkinäiset neulat kerätään talteen etteivät ne pistä roskiksissa, koneet pitää putsata aina tietyn ajan kuluessa, laitteet pitää sammuttaa käytön jälkeen ja niin edelleen.
Kommentit
Lähetä kommentti